4 Mayıs 2012 Cuma

Sosyete Mantısı



     Aslında üzeri soslu gül böreği. Gül böreğinin üzerine yoğurtlu sos dökünce adı olmuş sosyete mantısı. Benim için çok özel bir tarif, her yaptığımda bana üniversite yıllarımı, Ankara'yı hatırlatan börek. Öğrenci evimde en çok bu böreği yapardım, zevkle yerdik. İç harç olarak patates veya kıymalı iç harçla yapılabilir. Ozamanlar fırınımız olmadığından tavada kızartıp yapardım. İsteğe bağlı olarak kızartılarak ya da fırında pişirilebilir.

Malzemeler

-3 tane yufka
-4 tane orta boy haşlanmış patates
-1 tane soğan
-Tuz, karabiber, kırmızı toz biber, pul biber, nane
-Yoğurt
-Bir diş sarımsak
-Sıvıyağ, su

Yapılışı

     İç harç için; patatesleri haşlayıp ezin. Bir soğanı küçük küçük yemeklik doğrayıp kavurun. İçine pulbiber, karabiber, kırmızı toz biber ekleyin. Patateslere ilave edip, tuzunu da ekleyip karıştırın.

     Yufkanın üzerine içinde sıvıyağ olan suyu fırça yardımıyla her tarafına gezdirin. Yufkayı dört eşit parçaya bölün. İç harçtan bir kaşık koyup, gül böreğini sarın. Diğer yufkalara da aynı işlemi yapın. On iki tane gül böreği oluyor. Üzerlerine sıvıyağ-su karışımından sürüp fırına verin. Ben 180 derecede pişiriyorum.
Sosu için yoğurt, tuz ve ezdiğiniz sarımsağı karıştırın.Gül böreklerinin üzerine dökün. Son olarak 1 kaşık tereyağının içine, az salça, pulbiber, nane ekleyip tereyağını eritin. Gül böreklerinin üzerine gezdirin. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder