1 Mart 2013 Cuma

Açma Börek(Patatesli,Kıymalı)


     Bu böreği nasıl anlatacam bilemiyorum. Okadar lezzetli bir börek ki, kelimeler kifayetsiz kalırJ Her zaman ki gibi çok pratik, çok kolay diyemeyeceğim. Çünkü hamuru merdane ya da oklavayla hızlıca açıp hamur kabarmadan pişirmeniz gerekiyor. Ama tüm zahmetlere değen kıyır kıyır tadıyla işte börek budur diyeceğiniz bir lezzet. Çok iddialı cümleler kurduğumun farkındayım, emin olun hiç abartmıyorum.

 Malzemeler:

-2 bardak ılık süt
-1 su bardağı sıvıyağ
-Yarım paket kuru maya
-1 tatlı kaşığı tuz
-Aldığı kadar un(sert bir hamur olmayacak)

İç Harcı:

-Bir adet büyük boy patates
-Bir adet orta boy soğan
-200 gr kıyma
-Tuz, karabiber, pulbiber

Üzerine Sürmek İçin:

-50 gr tereyağı
-3 yemek kaşığı sıvıyağ
-1 yumurta sarısı
-1 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı:

     Öncelikle iç malzemesini hazırlayın. Soğanı küçük küçük doğrayın, pembeleşinceye kadar az sıvıyağda kavurun. Patatesi rendeleyip ekleyin. Kıymayı, baharatları ilave edip iyice kavurun. Sütle toz mayayı karıştırın. Diğer malzemeleri de ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru bekletmeden beş bezeye ayırın. Her bezeyi mümkün olduğunca ince açın, erittiğiniz tereyağı ve sıvıyağ karışımını üzerlerine sürüp dört parçaya ayırıp iç malzemeyi koyup gül böreği şeklinde sarın. Üzerlerine yumurta sarısı, yoğurt ve sıvıyağ karışımından sürüp bekletmeden 175 derecede ısıttığınız fırında pişirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder